sobota, 31 października 2015

Domowa Czekolada



Uwaga, uwaga! Dzisiaj w naszym domu wszelkie duszki, czarownice i stworki mile widziane :) Jesteśmy przygotowani na odwiedziny i się nie boimy :) Na psikusa i tak liczymy. Mam nadzieję, że narobię smaka każdemu kto zapuka do nas.. Czarownica domowa przygotowała równie czarowny i prawie czaaarny smakołyk. Domowa czekolada zajmuje dwie półki w naszej lodówce! Ten przysmak zajadałam jako mała dziewczynka, a tak naprawdę jest to czekolada o obłędnym smaku, której historia w moim rodzinnym domu sięga czasów PRL, gdy w sklepach dobrej czekolady było jak na lekarstwo. Tutaj w UK spotkałam już bardzo podobne czekolady, ale żadna z nich nie dorównuje tej naszej, domowej, polskiej, którą robiła moja babcia. Więc - aby połączyć niejako polską i tutejszą tradycję w dzisiejszy wieczór - czekolada, czy psikus?





Domowa Czekolada



Składniki: 

1 i 1/4 szkl mleka w proszku
3/4 szkl cukru
4 łyżki kakao
1/4 szkl wody
200 gram kostki masła
mogą być wafelki do rozkruszenia


Wykonanie:

1. Wymieszać w rondelku na ogniu masło, wodę, kakao i cukier. Zagotować i ostudzić.
2. Do letniej mieszaniny dosypać mleko w proszku i ewentualnie kilka rozkruszonych wafli. Wymieszać dokładnie.
3. Czekoladę wyłożyć do naczynia, które zmieści się do lodówki. Chłodzić 2-3 godziny.
4. Można pociąć czekoladę na kawałki, lub kroić bezpośrednio wyjmując z lodówki.


1 komentarz:

  1. Omnonom musi byc pyszna ja bym dodala soli morskiej I orzechy <3

    OdpowiedzUsuń