niedziela, września 13, 2015 0

Niepieczone Czekoladowo-Bananowo-Malinowe Kostki

Zrobiłam, i nawet spróbowałam, a teraz mogę zamieścić dla Was i przyznać, że ciacho jest pyszne! Soczyste, syte napełnione naszymi ulubionymi owocami - malinami i bananami. :) Jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby zaspokoić apetyt każdego łasucha (zostało 70 % ciasta po pierwszej konsumpcji). Idealnie.. bo dzisiaj spodziewamy się przyjazdu bliskiej nam osoby i słowacka pyszność, jak najbardziej jest na miejscu..




Czekoladowo - Bananowo - Malinowe Kostki 

Składniki:

3 szkl mrożonych malin
2 łyżki cukru trzcinowego
100 gram długich biszkoptów
300 gram czekolady do gotowania (52 % kakao)
750 gram mascarpone
5-6 bananów
50 gram czekolady na polewę + 3 łyżki śmietany


Sposób wykonania:

1. Maliny z cukrem trzcinowym włożyć do małego garnuszka. Ugotować, tak, aby odparowało jak najwięcej wody. Ostudzić. 
2. Na spód dużej blachy wyłożyć biszkopty i wylać na nie maliny, tak, aby przykryć wszystkie biszkopty. 
3. Rozpuścić czekoladę w garnuszku, w kąpieli wodnej i pozostawić do wystygnięcia. 
4. W misce ubić śmietanę z mascarpone. Podczas ubijania dodać roztopioną wystygniętą czekoladę. Powinien zrobić się gładki krem. 
5. Połowę kremu wyłożyć na warstwie malin. Nałożyć na ten krem pokrojone w plasterki banany (dwie warstwy bananów). Na banany nałożyć drugą część kremu. 
6. Wykonać polewę z czekolady, rozpuścić w kąpieli wodnej ze smietaną i rozprowadzić wedle uznania po kremie jako dekorację. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

według Adriany Polakovej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik