piątek, września 04, 2015 0

ciastka arabskie w miodze z sezamem


Kuchnia arabska jest barwna i aromatyczna, a wszystkie słodkie potrawy są z wyraźnym aromatem i zapachem miodu. Mam dla Was niespodziankę w postaci przepisu na przepyszne ciastka arabskie. Przepis otrzymałam od przyjaciół, u których ostatnio zajadaliśmy się tymi łakociami. Ciastka właściwie nie zawierają cukru, cały ich słodki smak uzyskujemy mocząc je w miodzie. Są, lekkie i rozpływają się w ustach. W smaku i wyglądzie przypominają faworki, lecz nie są twarde, długo pozostają wręcz soczyste. Podczas odwiedzin zjadłam ich chyba ze cztery sztuki. Pomimo sposobu smażenia na oleju, czułam się po nich dobrze. Dodatkowo do ciastka dodaje się wodę różaną, która oprócz walorów smakowych posiada też właściwości dodające urody i zdrowia, w zależności od zastosowania. Woda różana - właściwie jest produktem ubocznym przy wytwarzaniu olejku różanego. Bardzo ważny jest też sposób jej przechowywania, aby zachować jej drogocenne właściwości. 






Ciastka arabskie w miodzie z sezamem

Składniki:

0,5 kg mąki
1 jajko
150 gram rozpuszczonego masła
1/2 łyżki octu
1 łyżka wody różanej
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 litr oleju
1 litr miodu (może być rozpuszczony z wodą)
0,5 szkl. sezamu


Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia wsypać sól. Wszystko to wsypać do miski i w środek wlać rozpuszczone masło, oraz 1 jajko, cukier, ocet i wodę różaną. Dobrze zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. 
2. Podzielić całe ciasto na cztery części. Każdą z części rozwałkowujemy, tak aby było około 0, 5 cm grube. Z każdej części należy wycinać kwadraty. Gdy już mamy przygotowane płaskie kawadraty z jednej części ciasta, zaczynamy robić formę ciastek. Na każdym kwadracie należy zrobić w środku trzy równoległe do siebie nacięcia. 
3. Podnieść delikatnie kwadrat w lewą dłoń i prawą ręką złączonym kciukiem z palcem wskazującym przedziać palce pomiędzy paskami ciasta w kwadracie na koniec chwytając jeden róg ciastka przeciągnąć ten róg z powrotem wywijając ciastko. Ciasto jest tak elastyczne (przynajmniej powinno być), że na pewno nie przerwie się, a po przeciąganiu ułoży się, jakby w warkocz. 
4. Przygotowane ciastka należy smażyć w garnku z rozgrzanym olejem (co najmniej litr oleju). Zarumienioną partię ciastek wyjmujemy z oleju i wkładamy do drugiego garnka z rozgrzanym miodem. Delikatnie wyjmujemy na talerz i posypujemy sezamem. Ciastka gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik