niedziela, lipca 10, 2016 2

pomidor zapiekany z twarogiem - proste i smaczne


Po wczorajszych imprezowych wojażach, kiedy rzeczywiście odrobinę odpuściłam dietę (zajadając się kawałeczkiem torta jubilatki oraz jedną z kilkunastu potraw na stole) dziś przyszedł czas na lekką, acz równie przepyszną kolacyjkę jest nią olbrzymi pomidor zapiekany z twarogiem i pestkami dyni. Jest to kolacja bardzo dietetyczna, smaczna i do tego syta. Jak zapewne się domyślacie, jest też banalnie prosta i szybka w wykonaniu. 15 minut wystarczy, aby zjeść smacznie. Dla osób nie stosujących diety proponuję dorzucić kilka składników, a w szczególności zastąpić ser twarogowy chudy, serem mozzarella, lub nawet pokusić się o upieczenie z serem tłustym. Właśnie tak zajadaliśmy ostatnio kolację, ja w wersji o obniżonej wartości energetycznej, mój mąż z szynką, i serem gouda. Ze smakiem pomidora i sera, idealnie współgra bazylia. Uwielbiam i polecam!


Pomidor zapiekany z serem twarogowym i pestkami dyni



Składniki:

Duży pomidor
70 gram twarogu chudego
garść pestek
kilka liści bazylii
pieprz czarny
sól morska


Sposób wykonania:

1. Wydrążyć z pomidora jak najwięcej miąższu, odłożyć go.
2. Wymieszać twaróg razem z solą pieprzem i miąższem.
3. Włożyć mieszaninę twarogową do środka pomidora.
4. Przykryć pestkami dyni i zapiekać 15 minut w piekarniku/160 stopni.


2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik