wtorek, grudnia 01, 2015 2

owoce cytrusowe

Mamy okres przedświąteczny, kiedy wszechobecne są w sklepach i naszych domach kolorowe, aromatyczne cytrusy. Szczególnie w tym czasie popularne staje się wykorzystanie kandyzowanych owoców cytrusowych. Można dodać skórkę z pomarańczy, mandarynki, cytryny podczas swoich świątecznych przygotowań w sezonie. Owoce cytrusowe są bowiem idealne na przetwory, desery, ale także do przeróżnych koktajli, drinków, napojów i... do zjedzenia na surowo. W tym tygodniu postanowiłam zrobić kolorowy cykl. Każdego dnia będą pojawiały się wpisy na temat owoców cytrusowych. Przepisy, różne ciekawostki. Będzie mega barwnie i zdrowo. Już teraz mogę na pewno powiedzieć Wam, że wstawię coś z cytryną, mandarynką, grejpfrutem i limonką, a na koniec tygodnia spodziewajcie się przepisu kulinarnego z udziałem pomarańczy wg Adriany Polakovej. Możecie przyłączyć się do wpisów, mile widziane te gościnne linki, Wasze przepisy, DIY, i inne artykuły. Dlaczego postanowiłam tak rozpisać się o cytrusach? Przekonał mnie do tego widok mojego synka, zajadającego pomarańcze i mandarynki. Po jego buzi, aż cieknie sok! Ale nie tylko... Uwielbiam zapach cytrusów, dekoracje z udziałem pomarańczy i goździków, płyny do kąpieli i perfumy cytrusowe.. Lubię dodawać te soczyste i zdrowe owoce do ciast, skórkę startą także. Lemoniadę piję zwykle latem, ale najbardziej chętnie jesienią i zimą wcinam cytrynę z cukrem!
fot.Pinterest.com

Pomarańcza - to owoc z największą ilością korzystnych cech. M.in. w dużej mierze przyczynia się do zapobiegania chorobom serca i powstawania nowotworów, ponieważ zawiera fitosubstancje, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dość łatwe do obrania, o ogromnej soczystości i żywo pomarańczowym kolorze. Słodka pomarańcza jest zwykle bez pestek. Ma grubą, gorzką skórkę, którą można także wykorzystać do kandyzowania. Idealna do jedzenia na surowo, lub użycia na marmoladę, przetwory do sałatek i drinków. Pomarańcza

Madarynka - mandarynki są małe i łatwe do obierania. Większość z nich jest bez pestek, o słodkim smaku, dzięki czemu są popularnym owocem do podjadania. Również wykorzystywane w daniach pikantnych i słodkich, także pieczonych. Skórka może być kandyzowana. Mandarynka

Grejpfrut - najbardziej tradycyjna odmiana jest żółta (zwana białą). Grejpfrut stosowany jest najczęściej do soków i syropów, ma pikantny, gorzki smak. Ten owoc o jasnożółtej barwie jest największym spośród wszystkich owoców cytrusowych, jego smak jest odświeżający. Różowy grejpfrut jest idealny do sałatek, a słodszy - czerwony, mniejszy niż żółty - będzie idealny do drinków. Jest popularny wśród osób, które próbują różnych diet odchudzających. Sok z grejpfruta stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej i dlatego znalazł swoje miejsce na liście napojów dietetycznych. Grejpfrut

Cytryna -  ma leczniczy wpływ na organizm i jest bardzo popularna dla osób z obniżonym poziomem odporności, chorych na grypę czy przeziębienie. Zapach cytryny jest bardzo intensywny, a smak kwaśny. Kwaśne i aromatyczne cytryny są bardzo uniwersalne, dlatego są jednymi z najczęściej używanych cytrusów. Skórkę i sok można użyć, aby dodać aromatu i smaku sosom, marynatom, napojom i wielu innym. Skórka zawiera glikozydy, olejki eteryczne i hesperydy, które odpowiadają za specyficzny aromat i smak potraw. Cytryny są zwykle wyciskane i używane do przygotowania soku czy lemoniady. Cytryna

Limonka - bliska krewna cytryny. Ten zielony owoc jest aromatyczny i pikantny. Skórka i sok są idealne do dodawania dla wyostrzenia smaku zarówno słodkich jak i pikantnych potraw. Idealny do wszelkich koktajli i drinków. Limonka


fot. Pinterest.com

Miska pełna owoców cytrusowych ozdabia nasze stoły, a dodatkowo z przyjemnością możemy się nimi poczęstować. Owoce cytrusowe są bogate w witaminę C i B, a dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego zalecane są kobietom w ciąży i dzieciom. Warto jeść surowe, aby zaczerpnąć ich bogactwa odżywczego. Jednak niektóre osoby, szczególnie dzieci, z powodu alergii, lub problemów trawiennych nie mogą spożywać cytrusów w sporych ilościach, wówczas polecane są przetwory, i ciasta z dodatkiem owoców. Owoce cytrusowe i ich soki chronią ciało za pomocą antyoksydantów, wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Fitosubstancje owoców cytrusowych wzmacniają ściany naczyń włosowatych i zmniejszają negatywny wpływ wolnych rodników. Ponadto są bogate w witaminy C i B, a dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego zalecane są kobietom w ciąży i dzieciom. Co więcej zawierają wiele składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, fosforu i żelaza. Soki z owoców cytrusowych rozcieńczone z wodą powodują wzrost apetytu u dzieci. Udowodniona jest opinia, że owoce cytrusowe opóźniają procesy starzenia. Wzmacniają tkanki i naczynia krwionośne powodując, że skóra staje się miękka. W większości zawierają wodę, w której rozpuszczone są korzystne substancje odżywcze. Są idealne dla osób dbających o sylwetkę i chcących czuć się lekko, gdyż zawierają składniki takie jak kwasy organiczne, beta karoten, pektyny, terpeny, szczawian wapnia, cytrynian i niską wartość energetyczną. Gruba skórka pozwala owocom cytrusowym zachować świeżość przez długi czas, a w odpowiednich warunkach mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy - zwykle 2 temperaturze pokojowej 1 tydzień, natomiast w lodówce 2 tygodnie i więcej. 

Pierwszy dzień kolorowego cyklu znajdziecie tu GREJPFRUT między innymi jest tam przepis na szybką, smaczną, soczystą sałatkę cytrusową, oraz sposób na kandyzowanie skórki z grefpfruta. 

W drugim dniu opowiadam o żółtej 'pani' CYTRYNIE jest też przepis na francuską tartę, oczywiście cytrynową ! Zapraszam też jeśli chcecie samodzielnie wykonać popularne w UK  Lemon Curd. 

Jest trzeci dzień - piątek zielony, pozytywny, limonkowy. Niedoceniona limonka i jej orzeźwienie.. Przepisy na sól limonkową, oraz drinka z serii homemade... i o niej samej LIMONCE poczytajcie proszę.

Słodka sobota z MANDARYNKĄ w roli głównej. Ten owoc uwielbiają chyba wszyscy, również dzieci - jest słodka, soczysta i zdrowa. Więc korzystajmy z dobrodziejstw sezonu - zajadajmy i dekorujmy..

Pachąca niedziela, z aromatem POMARAŃCZY... Hiszpański tort pomarańczowy wg Adriany Polakovej, i piękne dekoracje z goździkami i oczywiście z pomarańczą w roli głównej - ostatni, najpiękneiszy dzień cyklu.

Dodatkowo na Mikołaja, wieczorny post pisany, gdy synek zmęczony wrażeniami Mikołajkowymi :) już śpi, a ja w oczekiwaniu na Jego tatusia podsumowuję cały dzień. Piękna, pachnąca niedziela Mikołajkowa.. Pozostaje jeszcze obejrzeć nasz prezent od Świętego Mikołaja, po powrocie mojego ukochanego, a dla Was CYTRUSOWE CIEKAWOSTKI ..

fot. Pinterest.com

2 komentarze:

  1. Prześliczne zdjęcia, no i świetny cykl. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu :) będę się starała.. cykl cytrusowy dziś dobiega końca, wraz z ostatnią - pomarańczą.. moją ulubioną Co do zdjęć, to faktycznie w tym cyklu akurat kilka wyjątkowo pochodzi z Pinterest. Jednak w niedalekiej przyszłości, już, już kupno nowego aparatu (już wybrałam. ;) ) i lada moment sama wyczaruję - wszystkie dokładnie takie foteczki, o których marzę - więc będzie jeszcze lepiej. Buziaki !

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik