niedziela, listopada 15, 2015 0

Kwiatki Niedzielne


Słowackich pyszności ciąg dalszy.. Która z Was nie piekła kiedykolwiek ciasteczek kwiatków? Ja przynajmniej kilka razy w roku robię ciastka w sporej ilości, które itak zwykle zjedzone są w dwa dni. Dziś dzięki przepisowi Adriany wyczarowałam dla Was takie niedzielne - nieco większe kwiaty, które szczególnie spodobały się synkowi. Są nadziane dżemem (ulubionym truskawkowym) i wykonane z ciasta drożdżowego, które ostatnio bardzo często gości na naszym stole. Chyba więc niedługo dojdę do perfekcji w Jego przygotowaniu? Tak, czy inaczej, kwiatki zarówno prezenują się ładnie, jak i smakują pysznie. Zapraszam.



Kwiatki

Składniki:

dżem (najlepiej 3 rodzaje)
400 g mąki pszennej
150 ml mleka zsiadłego(ukwaszone)
150 ml letniej wody
2 łyżki cukru
60 g miękkiego masła
szczypta soli
1/2 kostki drożdży
1 jajko

1 jajko do przetarcia
mąka do posypania blatu
trochę roztopionego masła na potarcie

Sposób wykonania:

1. W misce wymieszać mąkę pszenną, mleko, wodę, 1 jajko, cukier, masło, zmiękczoną szczyptę soli i drożdże (nie muszą być przygotowane oddzielnie). Mikserem dokładnie zmiksować w elastyczne ciasto. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.
2. Ciasto, przekłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować w wałeczki na około 1,5 cm średnicy. Pozostawić wałeczki do podrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie wycinać ciastka po 1 cm ostrym nożem, a następnie na każdym ciastku zrobić na obwodzie regularne 6 cięć, dzięki czemu kwiatek będzie miał płatki. 
3. Powykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworząc zaokrąglone płatki ręką. Kwiatki muszą być ułożone na pamierze w odpowiedniej odległości, gdyż podwoją swoją objetość. W środek każdego kwiatka nakłożyć łyżkę zimnego dżemu(ciepły szybko rozmarze nam się podczas pieczenia na ciastku). Nakładać warstwę rozbitego białka na wierzch każdego ciastka. 
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez około 20 minut na złoty kolor. Kwiatki zaraz po upieczeniu natrzeć masłem, aby były błyszczące .




Przepis pochodzi z książki Cukráreň Lidla Kuchyňa Lidla, inne weekendowe przepisy znajdziecie w artykule po kliknięciu w zdjęcie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik