niedziela, lutego 04, 2018 2

bread and butter pudding Chocolate Success



Czy znacie to fajne uczucie kiedy zimą z rodzinką wracacie do domu, jak choćby my dzisiaj ze spaceru, a tutaj czeka na Was ciepły obiadek i coś jeszcze? U nas w niedziele zazwyczaj jest to pyszny deser, lub czekolada na gorąco. Wszyscy jednogłośnie mówimy 'temu' tak. Bo właśnie od tego są weekendy, niedziele... Odkąd pamiętam, zawsze tak było, w domu rodzinnym, czy u babci od strony taty. Niedziele były na rodzinnych spotkaniach, były na wcinaniu czegoś co nazywano 'niebo w gębie'. Tzw. heaven dla Anglików i Irlandczyków to na pewno pudding. Robią go na różne sposoby, w kubkach, w naczyniach żaroodpornych, na święta z bakaliami jako christmas pudding. U mnie znajdziecie już przepis na taki pudding wykonany z chleba. Dzisiaj zajadamy się klasycznym ciastem puddingowym z dużej formy z czekoladą. Bo przecież tu, gdzie żyjemy, czekoladę się zjada w każdej formie. Jest to smakołyk, który musiał się znaleźć w moich propozycjach dla Was, wprost z książki Chocolate Success. Nie mogło go zabraknąć - Bread and Butter Pudding. Polecam.

Bread and Butter Pudding









Składniki:

40 gram masła
400 gram białego chleba (tostowy)
100 gram mlecznej czekolady
50 gram orzechów
3 jajka
75 gram cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka cynamonu
450 ml mleka







Sposób wykonania:

  • W prostokątnym żaroodpornym naczyniu (15 cm) 
  • Rozsyp masło w kawałkach na dno
  • Pokrój chleb w kostki (2,5 cm)
  • Wysyp chleb, orzechy, czekoladę w kostkach
  • Ubij jajka, mleko, cynamon, cukier, esencję waniliową
  • Rozlej na wyłożony chleb
  • Zawiń w folię spożywczą i trzymaj 1 godzinę aż nasiąknie
  • Rozgrzej piekarnik na 170 stopni, zdejmij folię z wierzchu
  • Posmaruj wierzch masłem, możesz posypać cukrem
  • Zawiń folią aluminiową i wstaw na 35 minut do piekarnika
  • Po 20 minutach zdejmij folię aluminiową
  • Piecz jeszcze 15 minut, aż się zarumieni
  • Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem, kakao
  • Najlepiej jedz na ciepło, lub po podgrzaniu



2 komentarze:

  1. To musi być przepyszne😀 już mi ślinka cieknie😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest pyszne, musisz wypróbować! :) Ja z angielskich smakołyków niewiele lubię, ale wszystkie puddingi oprócz Christmas pudding dla mnie są obłędnie dobre w smaku :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik