niedziela, 17 grudnia 2017

moja vegańska wersja czekolady na gorąco

W prostocie tkwi piękno, w prostocie tkwi smak. A ja ostatnio w mroźne wręcz dni zajadam się moją domową, wegańską wersją czekolady na gorąco. Cztery składniki, a tyle przyjemności. Niewskazane tu wszelkie dodatki, zresztą odkąd pamiętam najlepiej smakowała mi klasyczna czekolada na gorąco. Ale co to była za czekolada? Smaczna, mega kaloryczna, słodka jak ulepek i do tego pełna niezdrowych dodatków. Wiadomo jak smakowała, ale nie wiadomo co było w środku. A czemu ma służyć według mnie czekolada na gorąco? No na pewno musi być rozgrzewająca, i dostarczać mnóstwa energii. Czekolada powinna być słodka i aromatyczna, a co to oznacza? Dla mnie to mocny smak i zapach kakao, głęboki i nieporównywalny. Od pewnego czasu uwielbiam zapach kokosowy, i często mi towarzyszy, a teraz tym bardziej świetnie współgra z czekoladą i stanowi jej nieodzowny zdrowy składnik. Dzięki odpowiedniej ilości kakao i niskiej zawartości węglowodanów (brak cukru białego) to czyni tę czekoladę smaczną i niskokaloryczną a także najzdrowszą. Jeszcze jedno. Jeśli chcielibyście czekoladę w kostce, o stałej konsystencji dodajcie dwie łyżki roztopionego oleju kokosowego. Już zrobiłam Wam apetyt? Zatem szykujcie kocyk, ciepłe kapcie i do dzieła. Proste i smaczne.

Wegańska czekolada na gorąco








Składniki:

5 łyżek kakao
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki cukru kokosowego
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)


Sposób przygotowania:

W misce zmiksuj pól szklanki wody przegotowanej (ciepłej) z kakao, cukrem kokosowym. Następnie w garnku podgrzej mleko kokosowe i wmieszaj w to ksylitol. Obie mieszanki należy szybko zmiksować i przelać do filiżanek, bądź do kokilek, które jeszcze można podgrzewać. Udekoruj czekoladę kakao i cukrem kokosowym, lub startą czekoladą bez cukru.


6 komentarzy:

  1. Wygląda super, a smakuje pewnie też nieźle ;) Chociaż muszę przyznać, że nie jestem fanką kokosowego mleka :(
    Bardziej lubię też takie płynne jak kakao czekolady, a nie takie "prawdziwe" jak roztopiona tabliczka czekolady ;)
    ~Weronika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Weronika :) Ja ostatnio polubiłam mleko kokosowe i smakuje mi bardzo, a Tobie proponuję w wersji fit mleko odtłuszczone, w zwykłej mleko tłuste z wodą, w wegańskiej może być po prostu woda (właśnie wtedy uzyskasz rzadką i lekką konsystencję czekolady, coś a'la kakao). Ile ludzi, tyle smaków. A ja kocham po prostu czekoladę i ta moja nie jest tak gęsta jak wygląda na zdjęciu. Udekorowałam ją na wierzchu startą czekoladą zero cukru.:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda to kakao obłędnie i z chęcią je sobie przygotuję :). Jakie to musi być zdrowe a mi się na pewno to przyda chociaż ciekawe czy mogę kakao jeśli jestem uczulona na laktozę ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma pojęcia kochana czy możesz pić takie napoje, musiałabyś zapytać lekarza :) Na pewno jest bardziej zdrowe od klasycznej czekolady kupnej :)

      Usuń