niedziela, 10 września 2017

weekendownik - figa z makiem (i z truskawką)


Powiedzenie kryje w sobie pewien przekaz, ale figa z makiem z pasternakiem była daniem obecnym na stołach wigilijnych w XVII wieku, a możliwe, że wcześniej. Figi były znane Królowej Jadwidze, natomiast pasternak był dawniej podstawowym warzywem w Polsce. Później przewzięty przez zamek, wyszedł z domów chłopskich, a z kolei w odległym od tamtego momentu czasie powrócił jako pasza dla zwierząt.. My owszem, czasem w domu pasternak jemy, natomiast dzisiaj postanowiłam wymienić go na truskawkę. Deser niech będzie trochę lżejszy od oryginału, bez cukru, bez pasternaku i z bitą śmietaną. Deser jest bardzo słodki i wystarcza na dwie, duże porcje.



Składniki:

6 fig suszonych
6 truskawek
250 ml śmietany kremówki
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu


Sposób wykonania:




1. Figi zmiksować z miodem. 
2. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z jogurtem. 
3. Do części kremu dodać mak. 
4. Poprzekładać wedle uznania. 



2 komentarze:

  1. mniam! lubię takie szybkie i zdrowe śniadanka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) a ponoć słodkie kalorie można wcinać do południa :) ja też jestem za takimi smakołykami na śniadanie.

      Usuń