niedziela, 27 sierpnia 2017

weekendownik - śmietanowiec z galaretkami


Widzę ogromne zainteresowanie z Waszej strony deserami z dodatkiem żelatyny. Postanowiłam napisać przepis na ciasto (tak się mówiło w latach 80-tych), lub deser (tak się teraz mówi), jak kto woli - śmietanowiec. No, przyznam, że widziałam na kilku blogach piękne kolorowe fotografie Waszych jogurtowców, śmietanowców tudzież serników na zimno z dodatkiem galaretek i postanowiłam trochę zerżnąć, bynajmniej wizualnie. Bo tak przecież śmietanowiec, czy inny tego typu deser z żelatyną robię już od lat, wg przepisu mojej mamy i myślę, że jest naprawdę świetny. Jako, że w momencie przygotowywania byłam na ścisłej diecie bezcukrowej, prawie obeszłam się smakiem. Oczywiście musiałam posmakować, bo bez tego nie położyłabym kostek na stół. A na stole wylądował śmietanowiec z racji, że właśnie mieliśmy gości, w naszym domowym ogródku trójka dzieci na raz, to wiadomo, że potrzeba przygotować coś wyjątkowego. Właśnie najlepiej, aby było kolorowe, jadalne i po prostu smaczne. Ponieważ wewnątrz śmietanowca znalazło się trochę miodu i stewii, ciasto nie było bardzo mocno przesłodzone cukrem (to jedynie w galaretkach). W każdym razie ja bardziej w weekend zajadałam się pianką rabarbarową, którą przygotowałam głównie dla siebie. Informuję, że ciasto śmietanowe było z apetytem zjedzone, więc bardzo gorąco polecam, szczególnie na końcówkę lata. Podaję oryginalny przepis, a Wy sami zadecydujcie, czy cukier puder zastąpicie stewią i miodem?



Śmietanowiec z galaretkami

Składniki:

3 różne galaretki
250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka tłustego
1/2 szkl cukru pudru
2,5 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Rozpuścić galaretki każda w 300 ml wody.
2. Wlać galaretki do prostokątnych pojemniczków.
3. Ubić śmietanę z cukrem pudrem.
4. Rozpuścić żelatynę w gorącym mleku.
5. Ostudzić mleko i po trochu wmieszać do śmietany.
6. Pokroić galaretki w kostkę.
7. Do prostokątnej foremki ułożyć naprzemiennie galaretki.
8. Zalać masą śmietankową i wstawić do lodówki.

8 komentarzy:

  1. Ooo, ależ mam ochotę na Twojego śmietanowca. Ostatnio mam fazę galaretek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, śmietanowiec jest pyszny właśnie dzięki tym galaretkom, które smakują intensywnie w nim. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Kiedyś próbowałam kroić galaretkę na takie kostki i coś nie mam do tego ręki :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz galaretka musi być mocno schłodzona i umieszczona w pojemniczkach (najlepiej prostokątnych, lub kwadratowych. Poza tym konsystencja galaretki musi być gęściejsza, tzn mniejsza proporcja wody do proszku. Ruchy krojenia robimy szybkie, wyjdzie Ci na pewno.

      Usuń
  3. Zaśliniłam tablet przez ciebie ;). Nie jadłam takiego ciasta, a prezentuje sie znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dzięki! jest godne uwagi, wiele cukru w nim nie ma :);) a poza tym wyjątkowo dobre :)

      Usuń