niedziela, 30 lipca 2017

weekendownik - kluski z serem w pomidorach


Dzisiaj przepis z mojego własnego podwórka. Danie podawane w naszym ogródku, podczas minionych ciepłych dni, które odwiedziły wreszcie Irlandię Północną. Ostatnio w każdą niedzielę smakujemy przepisy z mojej nowej książki - Rodzinnej Kuchni Lidla,  lecz dzisiaj, postanowiłam pokazać przesmaczne jedzonko, po udoskonaleniu mojego, znanego mi od jakiegoś czasu, przepisu i wrzucam go pod hasłem: proste i smaczne. Mogę dodać jeszcze, że tanie. Pewnie zdziwi Was fakt, że zrobienie klusek należy do łatwych zadań. Całe życie obija mi się o uszy, że pracochłonne a tego typu potrawy zaliczane są do niełatwych. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale pewnie jeśli wyrabia się kluski, czy pierogi dla sporej rodzinki, lub w celu zamrażania, to nawet i ze dwie czy trzy godzinki zejdzie. My się w takie akcje nie bawimy (przynajmniej w czasie nieświątecznym) i lubimy zjeść dwie porcje (30 minut przygotowania), tak aby nasycić głód, ale i też w tym przypadku apetyt. Bo kluski są wyśmienite i to taki przepis, który mogę Wam polecić mocno. Jednocześnie informuję, że jest to ostatnie w najbliższym czasie pochłonięte przeze mnie kaloryczne jedzenie (o ile tak można nazwać zjedzenie 5 klusek z pomidorami i szyneczką, podczas, gdy moje chłopaki zjedli dwa i trzy razy tyle co ja). Ostatnie, które w takiej formie zaserwowałam też dla siebie. Kluchy są leniwe, z twarogiem w sosie pomidorowym, lub jak kto woli w pomidorach. Warto tutaj wykorzystać świeże, dojrzałe pomidorki (ja kupuję w polskim sklepie w NI), a Wy możecie wybrać się po nie na ryneczek, lub z własnego ogródka zerwać.. Właśnie ten sos zasługuje na szczególną uwagę, idelnie uzupełnia danie i będziecie go robić nie raz, a częściej. Po prostu musicie spróbować! Proste i smaczne. 


Kluski z serem w pomidorach


Składniki:

50 dag ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pęczki bazylii
15 dag gotowanej szynki
8 pomidorów 
2 łyżki koncentratu pomid.
2 łyżki oliwy
100 ml bulionu
20 dag twarogu chudego
20 dag mąki
starta gałka muszkatołowa
mąka do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Ziemniaki umyć, i ugotować w łupinkach (20 min)
2. Ziemniaki obrać i zetrzeć, lub przecisnąć przez praskę
3. Obrać pomidory ze skórki (po wyparzeniu)
4. Pomidory pokroić i podgotować, dodać przecier
5. Dolać bulion (wcześniej przygotowany, może być z kostki)
6. Szynkę i cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek i drobniutko
7. Na patelni, na oliwie poddusić szynkę, czosnek, cebulę i bazylię
8. Mieszankę dorzucić do pomidorów. Wymieszać i doprawić
9. Ziemniaki, twaróg, mąkę zagnieść. Posypać stolnicę mąką.
10. Zwinąć na stolnicy w rulon, ok 3 cm średn. i ciąć na kluski
11. Wrzucać po kilka do gorącej osolonej wody. Na pięć minut.
12. Podawać na ciepło w sosie


4 komentarze:

  1. Zjadłabym porcyjkę :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, głodna od nas na pewno nie wyjdziesz :) :D

      Usuń
  2. Córka ma uraz do klusek, ale może tak jak to przedstawiłaś, w pomidorach, które uwielbia, z chęcią by zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo z tymi urazami to nigdy nie wiadomo, mój synek nie cierpi żadnych ziół i listków w jedzeniu, więc zazwyczaj przed podaniem usuwam.. W tym przypadku będzie trudniej. Może po prostu w razie czego, gdy kluski nie przejdą przez gardło, podaj Jej sam sos i zrób makaron na szybko :)

      Usuń