niedziela, lutego 07, 2016 4

Fit Babeczki



Mam kolejny lekki tydzień za sobą masę ćwiczeń i zdrowej żywności. Np. każdego dnia na czczo wypijam szklankę przegotowanej wody z cytryną (plasterek starty na tarce). Oprócz tego każdego dnia piję specjalny napój z błonnikiem i nie jem kolacji. Specjalnych efektów na razie nie zauważyłam (1,5 kg mniej) aczkolwiek, czuję się leżejsza i mogę swobodnie ćwiczyć. To chyba pierwszy krok, aby zgubić 'zbędny balast', szczególnie ten poświąteczny, który niestety - jakby jest, i to nie w postaci dodatkowych kilogramów, a jakiejś nadmiernej ociężałości mojego ciała. Tak więc w tym tygodniu - podobnie, jak w ubiegłym staram się - oczyszczać swój organizm. W tą niedzielę przygotowałam z myślą, nie tylko o sobie - bo także o moich chłopakach, fit babeczki. Babeczki są rzeczywiście, jakieś takie inne od standardowych - bo bardziej lekkie i soczyste. Co najważniejsze są smaczne i nikt nie przypuszczałby nawet, że w ich skład wchodzi tylko mąka uzyskana z płatków owsianych. Smak cytrynowy ostatnio jest mi bardzo bliski i dlatego tutaj wykorzystuję cytryny, których pełno w domu. Jeśli Wy nie lubicie tego aromatu - możecie z niego zrezygnować. Co prawda do całego fit założenia - jakoś niebardzo pasują orzechy włoskie (które jak wiadomo są wysokokaloryczne), więc postanowiłam ich wrzzucić zaledwie małą garstkę, za to przystroiłam jeszcze gorące babeczki odrobiną płatków owsianych i jogurtem. Na wierzchu obowiązkowo niech będą jakieś owoce leśne! 

Cytrynowe Fit Babeczki

Składniki:

150 g płatków owsianych
3 jajka
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli 
150 g białego jogurtu
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów włoskich
masło do przetarcia foremek
100 g białego jogurtu na polewę
2 łyżeczki miodu
świeże owoce (borówki, porzeczki)

Sposób wykonania:

1. Owsiankę dokładnie zmielić na drobny proszek (trochę płatków owsianych odłożyć na bok). 
2. Wymieszać żółtka mikserem na pianę. 
3. Wymieszać jogurt, sok i skórkę z cytryny i stopniowo dokładać mąkę owsianą zmieszaną z proszkiem do pieczenia. 
4. Wymieszać delikatnie pianę z żółtek z sypkimi składnikami. Dorzucić orzechy.
5. Ubić białka z jajek ze szczyptą soli. Pianę delikatnie dodajemy łyżką do ciasta. 
6. Nasmarowane foremki masłem i posypane mąką owsianą wypełnić ciastem do około 2/3 foremek.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut (pierwsze 20 minut nie otwierać kuchenki). Podczas gdy jeszcze są gorące, możemy je wyjąć z foremek i okroić, bądź przyozdobić płatkami.
8. Przed podaniem polać ciasto jogurtem zmieszanym z miodem i udekorować świeżymi owocami.



Zapraszam na przepisy ze słowackiej Kuchni Lidla, wg Adriany Polakovej, które znajdziecie tutaj:



4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik