niedziela, listopada 22, 2015 2

Rabarbarowe Ciasto ze Śnieżną Czapeczką



Więc mamy dziś rabarbarową niedzielę, czyli bogatą w warzywo, lub jak kto woli w owoc  (to w Stanach Zjednoczonych) o wspaniałym kwaskowatym, ostrym smaku. W kuchni zastosowanie znalazły łodygi rabarbaru o czerwono-zielonej barwie, które można ugotować lub upiec. Rabarbar, tym razem z ostatnich zakupów, postanowiłam wykorzystać na przygotowanie kompotu, który niegdyś za czasów mojego dzieciństwa robiła mama, oraz niedzielnego ciacha wg przepisu Adriany Polakowej słowackiego wydania książki Cukierni Lidla. Zanim jednak podam Wam przepis, napiszę parę słów o tym warzywku, ponieważ oprócz walorów smakowych ma też spore właściwości odżywcze. Jest źródłem witamin A, C, E, jak również potasu, błonnika i kwasu jabłkowego. Istanieje także lecznicza odmniana rabarbaru - rzewień lekarski, który ma właściwości antyrakowe, przeczyszczające i antyoksydacyjne (przeciwdziałające utlenianiu się pierwisatków i związków chemicznych). Przede wszystkim dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę c, beta karoten. Trzeba dodać, że jest niskokaloryczny, czyli dla osób stosujących dietę - jak znalazł. Rabarbaru nie powinny zbyt wiele jeść osoby chore na nerki i reumatyzm, ponieważ w nim znajduje się sporo kwasu szczawiowego. 



Rabarbarowe ciasto ze śnieżną czapkeczką


Składniki: 
Ciasto - 200 g rozmiękczonego masła
200 g cukru pudru
1 waniliowy cukier
250 g mąki
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka - 4 jajka
szczypta soli
trochę masla
Nadzienie - 1 kg rabarbaru
5 łyżeczek cukru 
trochę mąki


Sposób wykonania:

Ciasto - wymieszać miękkie masło na niskich obrotach z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć ciągle mieszając z masłem. Ubić białka ze szyptą soli i delikatnie wmieszac do ciastado ciasta. Dodawać po jednym żółtku. Wymieszane ciasto rozkłożyć tak, aż będzie gładkie na blachę wysmarowaną masłem i posypana mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Nadzienie - rabarbar obrać i pokroić na około 1 cm kawałki. Przekłożyć do miski, dodać 5 łyżek cukru, wymieszać i pozostawić na chwilę, aby umożliwić wyciągnięcie goryczy i kwasowości przez cukier
Piana - Ubić mikserem 5 białek na pianę. Następnie do ubijania dodać po łyżki cukru i ubijać na sztywną pianę.

Po 20 minutach pieczenia, ciasto wyjąć z piekarnika i równomiernie wyłożyć na jego wierzch rabarbar i na to piankę. Włożyć z powrotem na około 10 minut ciasto do piekarnika. Smacznego! 



2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik