niedziela, listopada 29, 2015 0

Profiterolki - Choineczka



Mam dla Was wyjątkowy wypiek, który przygotowałam z myślą o świętach. To moje drugie w życiu profiletorki - czyli francuskie ptysie, tym razem w wersji Adriany Polakovej wg Kuchni Lidla, które do złudzenia przypominają croquembouche - tradycyjny francuski wypiek weselny. Co prawda w tym przepisie wszystkie składniki są identyczne jak w przypadku croquembouche, jednak końcowy sposób dekorowania naszej dzisiejszej 'choineczki', zdecydownie odbiega od tego francuskiego stylu i jest indywidualną propozycją Adriany. Ja nie wykonałam 'choineczki' z okazji wesela, a bardziej dlatego, że uwielbiam ptysie. W takiej wersji są rzeczywiście świetną propozycją na świąteczny stół, gdzie oprócz kilku tradycyjnych potraw - polskich ciast, warto wyłożyć coś nowego. Wszystkie desery przypominające nam nadchodzące święta są już przecież mile widziane.

Składniki:

Ciasto - 250 ml wody
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
200 g mąki pszennej
4 jajka
1 jajko do potarcia
2 łyżki wody
Krem - 1 laska wanilii
600 ml mleka
5 łyżek cukru
2 waniliowe budynie
250 g miękkiego masła
Karmel - 1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
Dekoracja -150 g czekolady
200 g miękkiego masła
150 g białej czekolady
marcepan
wiórki kokosowe
świeże owoce do dekoracji (maliny)


Sposób przygotowania:

Ciasto - Wodę, sól, masło, wymieszać w garnku na ogniu do zagotowania. Ciągle mieszając dodać mąkę. Idealne jest ciasto, które zacznie się odklejać od ścianek garnka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Do schłodzonego ciasta dodać jajka i zmiksować na lepką, gładką masę. Przełożyć mieszaninę do worka cukierniczego. Możecie uformować łyżką do lodów - podobnie jak ja. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nanieść malutkie, okrągłe fragmenty ciasta. Pędzlem posmarować każdego ptysia jajkiem rozbełtanym z niewielką ilością wody. Profiterolki piec w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez około 10 - 15 minut. Mi wyszły dwie blachy. Na koniec drewnianą łyżką zrobić w każdym profiterolku od dołu mały otwór, przez który będziemy wypełniać kremem profiterolka.
Krem - Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i czubkiem noża wyjąć zawartość. Mleko, cukier, budyń w proszku i tę wanilię wymieszać dokładnie na ogniu. Dodać nieroztopione masło i wymieszać. Kremem wypełnić worek cukierniczy i nadziewać ostygnięte profiterolki. Możecie użyć strzykawki podobnie jak ja.
Karmel - W małym rondelku wodę i cukier gotować tak długo, aż zrobi się gęsty syrop. Doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu, mieszając gotować długo, dopóki nie powstanie karmel o gęstej konsystencji.
Dekoracja - W misce w kąpieli wodnej topimy ciemną czekoladę do zagotowania. Niech nieco ostygnie. Następnie wymieszać do 100 g miękkiego masła. W drugim naczyniu topimy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Po schłodzeniu, wymieszać z 100 g miękkiego pozostałego masła. 
Profiterolki-Choinka

Profiterolki po kilka sztuk udekorować ciemną i białą czekoladą po jednej stronie każdego ptysia. Możemy niektóre moczyć w wiórkach kokosowych. Większą część pozostawić bez dekorowania. Układać profiterolki dekorowaną stroną do zewnątrz w piramidę, łącząc każdy profiterolek karmelem do pozostałych. W ten sposób stworzyć choinkę, którą dodatkowo można przyozdobić kuleczkami owoców, lub marcepanowymi. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik