niedziela, października 11, 2015 1

Morawskie Nadziewane Drożdżówki z Kruszonką


Wreszcie jestem z Wami :) Co myślicie o śniadanku w postaci drożdżówek? Taką drożdżóweczkę możecie dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, możecie nią poczęstować swoich gości, a nawet zabrać ją ze sobą jako prowiant w podróż. Taka drożdżówka może mieć różne nadzienie, przeróżne polewy, i dodatki, np. w postaci owoców, czy kruszonki. Najważniejsze jednak jest to, że drożdżówki domowe są Twojej własnej twórczości i robione własnoręcznie ze składników, które sama ugniatasz. :) Na tym właśnie polega wyjątkowość drożdżówki domowej. 



Morawskie Nadziewane Dróżdżówki z Kruszonką

Składniki:

Ciasto: 1 waniliowy cukier
300 ml letniego mleka
30 g drożdży
500 g mąki pszennej
50 g cukru
2 żółtka
100 g miękkiego masła
szczypta soli
1 jajko do potarcie

nadzienie makowe: 150 g zmielonego maku
120 ml gorącego mleka
1 łyżka miodu
1 cukier waniliowy

nadzienie twarogowe: 150 g miałkiego twarogu
1 cukier waniliowy
1 jajko
skórka starta z 1 cytryny
1/2 szklanki rodzynek

nadzienie śliwkowe: 5 łyżek powideł śliwkowych

nadzienie orzechowe: 150 g zmielonych orzechów włoskich
100 ml gorącego mleka
2 łyżki cukru

Kruszonka: 50 g cukru
80 gmąki wrocławskiej
50 g roztopionego masła


Sposób wykonania:

1. Ciasto - W letnim mleku z cukrem waniliowym rozkrusz drożdże. W drugiej misce w międzyczasie zmieszaj mąkę, masło, cukier, żółtka, szczyptę soli.  Wlej do miski zakwas drożdżowy i wyrób ciasto. Przykryj ciasto w misce czystą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu przez 30 minut.
2. Nadzienie - Wszystkie nadzienia przygotuj mieszając składniki w oddzielnych miskach.
3. Kruszonka - Cukier z mąką zmieszaj w misce i wlej stopione masło, wymieszaj, tak, aby powstała kruszonka.

Morawskie Drożdżówki:

Wyrośnięte ciasto zamieszaj raz jeszcze, i zagnieć, oraz rozwałkuj na grubość 5 cm, a następnie wycinaj okrągłe ciastka na około 8 cm. Kółka nadziej dowolnym nadzieniem, lub powidłami. Ułóż drożdzowe ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnej odległości od siebie, aby podczas pieczenia nie skleiły się. Pędzelkiem natrzyj brzegi drożdzówek natrzyj roztrzepanym jajkiem. Ciastka posyp kruszonką. Pozostaw na blasze jeszcze jakieś 10-15 minut, a póżniej piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. 


1 komentarz:

  1. Dziękuję, tak naprawdę rozpływają się w ustach. Te z nadzieniem makowym były najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik